با ماشینی شدن زندگی های امروزی استفاده از غذاهای کنسروشده علاقه مندان زیادی پیدا کرده است و در میان افراد شاغل استفاده از آن به وفور دیده می شود. با مصرف انواع غذاهای کنسروی چه آسیب هایی به بدنمان وارد می شود توصیه متخصصین در این زمینه چیست و چرا متخصصین تغذیه افراد را از مصرف غذاهای کنسروی منع می کنند غذاهای کنسرو شده چه تفاوتی با غذاهای معمولی دارند. خطرات مصرف کنسرو به طور جدی سلامت بخش های مختلف داخلی بدن را تهدید می کند و حتی در برخی موارد منجر به مرگ می شود به همین دلیل اگر قصد مصرف این نوع غذاها را دارید باید بسیار محتاتانه عمل کنید و با دقت بیشتری از سلامت این دسته از غذاها مطمئن شوید. اغلب غذاهای کنسروی را می توان بین 2 تا 7 روز پس از باز شدن مصرف کرد. کنسرو ماهی تنها تا 2 روز پس از باز شدن و کنسرو میوه تا یک هفته ماندگاری دارد.
در اینجا برخی از معایب استفاده مکرر از غذاهای کنسروی را بیان خواهیم نمود :
ماده سمی بیسفنول آ: این ماده سمی در غذای کنسرو شده موجود است. این ماده ناراحتیهایی مانند اختلالات عصبی، اختلالات تولید مثل، دیابت نوع 2 و خطر بروزسرطان، چاقی مفرط و…را به وجود میآورد. بیسفنول آ باعث افزایش اسیدیته در محصول و سمی شدن بیشتر آن میشود.
مسمومیت با آلومینیم : آیا می دانستید بسته بندی های مواد با آلومینیم آلوده است؟ متاسفانه، به علت سبک و مقرون به صرفه بودن آنها، برای بسته بندی شدن محصولات ذکر شده از آن استفاده می شود. تراکم بالای آلومینیم در بدن باعث بروز بیماری از قبیل آلزایمر می شود.
آلودگی های میکروبی : در آلودگی میکروبی با کلستریدیوم بوتولینوم سم توکسین حاصل از فعالیت اسپوربی هوازی این میکروب تولید میشود که همراه با باد کردگی قوطی است. این سم در اثر حرارت از بین نمیرود و در صورت مصرف، موجب مسمومیت شدید و در بسیاری از موارد به مرگ منجر میشود. همچنین آلودگی های ثانویه قوطی نیز سبب فاسد شدن باکتریایی از نوع هوازی میشود.
کیفیت پایین غذا: محصولاتی که کیفیت بالایی ندارد کنسروی میشود زیرا پس از مدت طولانی نیز میتوان آن را مصرف کرد. اگر مایل به مصرف مواد غذایی تازه با کیفیت بالا هستید از مصرف کنسروها خودداری کنید.
حاوی مواد افزودنی است : به رغم این که کنسروها به مواد نگهدارنده یا ضد میکروب نیازی ندارند، اما افزودنی هایی چون انواع ادویه جات، نمک، اسانس، مواد رنگی طبیعی یا مصنوعی، تثبیت کننده ها، استحکام دهنده ها و امولسیون کننده ها از جمله موادی است که جزء جدایی ناپذیر برخی کنسروها بوده و این همان عاملی است که مصرف مستمر و زیاده از حد این نوع غذاها را محدود می کند.
تاثیر منفی در سیستم گوارشی : نانو ذرات ترکیب موجود در بافت غذاهای کنسروی میتواند به عملکرد طبیعی سیستم گوارشی آسیب وارد کند. به گفته محققان این نوع از خوراکیها دارای اکسید روی هستند و بر اساس بررسیهای انجام گرفته میتواند برای سیستم گوارشی آسیب زننده باشد. محققان اظهار کردند: یافتههای به دست آمده نشان میدهد نانو ذرات موجود در بافت برخی از محصولات کنسرو شده به طور منفی روی عملکرد دستگاه گوارشی تاثیر میگذارد.
بوتولیسم : بوتولیسم مسمومیت کشندهای است که در اثر خوردن کنسروهای فاسد و ماهیهای دودی ایجاد میشود. این مسمومیت در استانهای شمالی مثل گلستان و گیلان بیشتر شایع است، البته در تهران نیز موارد متعددی از آن دیده شده است. بوتولیسم در اثر عامل بیماریزایی به نام بوتولینیوم به وجود میآید که عموما در کنسروهای فاسد موجود است. اگر قبل از مصرف، کنسروها به مدت 20 تا 30 دقیقه در آب جوشانده شوند عامل خطرزای آنها از بین میرود. البته این سم در ماهیهای دودی نمک سود، لوبیا، سوسیس و کالباس آلوده نیز میتواند رشد کند و موجب مسمومیت شود.خشکی دهان، گرفتگی صدا، دشواری در بلع غذا، دوبینی و در بعضی موارد افتادگی پلک و ضعف شدید از علائم آن است.
منبع و ماخذ : alexandrite-laser-diode-laser.com