زخم معده یکی از ناراحتی های معده است که درد زیادی به همراه دارد. منظور از زخم معده، زخمهای باز در لایهی درونی معده است. اسیدی که به مقدار زیاد در معده ترشح میشود، معمولا این زخمها را بسیار دردناک میکند. اصلیترین دلیل بروز زخم معده باکتری هلیکوباکترپیلوری یا به اختصار اچ پیلوری است. مصرف بیش از اندازهی مسکنها مانند آسپیرین و ضدالتهابهای غیراستروئیدی، مانند ایبوپروفن و ناپروکسن هم ممکن است موجب بروز زخم معده شود. کسانی که زخم معده دارند باید در مصرف مواد غذایی خیلی مراعات کنند و نمی توانند هر خوراکی را مصرف کنند. رعایت رژیم غذایی مناسب، در کنترل بسیاری از اختلالات گوارشی از جمله زخم معده و اثنی عشر، سوزش معده و ترش کردن معده نقش بسزایی دارد.
در اینجا برخی از مواد غذایی مفید برای زخم معده را بیان خواهیم نمود :
پروبیوتیک : مواد غذایی حاوی پروبیوتیک، دارای باکتریهایی هستند که به عملکرد بهتر سیستم گوارشی کمک میکنند. این مواد در غذاهای گوناگون، مخصوصا غذاهای تخمیریافته، مانند آبدوغ، ماست، میسو (نوعی غذای ژاپنی که از خمیر سویا، نمک و غلّات تخمیرشده تهیه میشود) و کیمچی (نوعی غذای تخمیرشدهی کرهای که از انوع سبزیجات، فلفل قرمز، ادویه و کلم مخصوص چینی تهیه میشود)، یافت میشوند. امکان مصرف این مواد به شکل مکمل نیز وجود دارد. مطالعات نشان داده است مواد پروبیوتیک ممکن است در از بین بردن باکتری اچ. پیلوری و افزایش احتمال بهبود زخم معده مؤثر باشند.
مواد غذایی فیبر دار و سیب : سیب یکی از محبوبترین میوه های دارویی حاوی فیبرهای غذایی و اسیدهای ارگانیک است که به عنوان تنظیم کننده برای دستگاه گوارش عمل میکنند. مصرف سیب برای تسکین زخم معده و همچنین گاستریت (ورم معده)، یبوست و اسهال توصیه شده است. سیب، گلابی، بلغور جودوسر و سایر خوراکی های غنی از فیبر به دو دلیل برای زخم معده مناسب هستند. فیبر می تواند مقدار اسید معده را کاهش دهد و درد و نفخ معده را کم کند. ضمن این که تحقیقات نشان داده اند که رژیم غذایی غنی از فیبر به پیشگیری از زخم معده کمک می کند.
آب کلم : آب کلم بهدلیل داشتن گلوکز و آمینو اسید بالا مفید است و معده را تقویت میکند. سه فنجان کلم و یک فنجان آب را با هم در مخلوط کن بریزید و با سرعت پایین 2 دقیقه مخلوط کنید، سپس ده ثانیه با سرعت بالا مخلوط کنید. آب کلم بهدست آمده را در ظرف کاملا دربسته، سه روز در دمای اتاق قرار دهید تا تخمیر در آن انجام شود. از مخلوط بهدست آمده روزی یک فنجان قبل از غذا بنوشید.
شیربادام : شیربادام خواص آرام بخش دارد و به درمان زخم معده کمک می کند. برای تهیه شیربادام کافیست بادام درختی را چند ساعت درون آب خیس کنید تا پوست آن به راحتی جدا شود، سپس آن را با یک لیوان شیر در مخلوط کن بریزید و میل کنید. این ترکیب یک یا دو بار در روز توصیه شده است.
سیر : عصاره سیر عامل بالقوه در کنترل رشد H. pylori است. مصرف سیر موجب رقیق شدن خون می شود. از اینرو در صورت مصرف آسپرین یا سایر داروهای رقیق کننده خون، در مصرف سیر احتیاط کرده و با پزشک تان مشورت کنید.
میوه، سبزیجات و غلّات کامل : رژیم غذایی سرشار از میوه، سبزیجات و غلات کامل نه تنها برای سلامتی مفید است، بلکه بر اساس تحقیقات کلینیک مایو (Mayo Clinic)، یک رژیم غذایی سرشار از ویتامین، در درمان زخم معده مؤثر است. غذاهای شامل پلیفِنول و آنتیآکسیدان، شما را از ابتلا به زخم معده محافظت و به درمان زخمهای موجود کمک میکنند. برخی از مواد غذایی سرشار از پلیفِنول عبارتند از: رزماری خشک شده، پونه کوهی، شکلات تلخ، بلوبری و زیتون سیاه.
منبع و ماخذ : alexandrite-laser-diode-laser.com