شنوایی حس مهمی است که بخشی از ارتباطات ما را با جهان خارج امکان پذیر میسازد. کودک با دریافت های شنیداری، حرف زدن را یاد میگیرد. چنانچه طفلی از ابتدا نشنود قادر به تکلم هم نیست. با گذشت زمان میزان شنوایی ما نیز تغییر میکند، اما این به این معنی نیست که الزاماً همه افراد باید از سمعک استفاده کنند. ناشنوايي و اختلال در شنوايي عبارت است از كاهش توانايي يا ناتواني كامل در شنيدن. ناشنوايي ميتواند به علت مشكل در استخوانهاي كوچك موجود در گوش مياني كه صدا را انتقال ميدهند يا مشكل در شاخههاي عصب هشتم مغزي كه صدا را به مغز انتقال ميدهند باشد. حدود پنج تا شش میلیون نفر در ایران در جاتي از كاهش شنوائي دارند. اغلب كاهش شنوائي ها در بالغين اتفاق مي افتد. تنها يك ميليون از اين افراد زير 18 سال هستند.كاهش شنوائي مي تواند خفيف، متوسط، شديد يا كامل باشد. اين حالت مي تواند نشانه آسيب به گوش خارجي، مياني، داخلي يا عصب شنوائي باشد.
در اینجا به بیان برخی از رایج ترین و مهمترین دلایل کاهش شنوایی خواهیم پرداخت :
سر و صدا : سر و صدا می تواند در افت شنوایی تمام افراد با هر سن و سالی تاثیر بگذارد و اغلب به تدریج با افزایش سن افزایش می یابد. با گذشت زمان شنیدن سر و صداهای محل کار، تفریح (مثلا موتور سواری) و یا کار های روزمره (مثلا استفاده از ماشین چمن زنی) می تواند باعث افت شنوایی شود.
بیماری های ارثی : این دسته از بیماری ها، مهمترین علت کاهش شنوایی های عمیق و یا کری مطلق میباشند. اختلالات شنوایی در این بیماری ها ممکن است از بدو تولد خود را نشان داده و یا بعدها حتی بعد از ۲۰ سالگی بروز پیدا کند. این افراد معمولا سابقه فامیلی مثبت دارند؛ یعنی حداقل یک تن از بستگان درجه ۱ یا ۲ مبتلا به کاهش شنوایی می باشند. برخی از این افراد ممکن است ناهنجاری های دیگر همچون ناهنجاری های قلبی عروقی، کلیوی و یا تیروئیدی داشته باشند.
وارد شدن آب در گوشها : به گزارش مجله دلتا؛ برای اکثر مردم شنا کردن در آبِ آغشته به کلر، بیضرر است. برای برخی دیگر در هنگام شنا، آب در کانال گوش جمع شده و تبدیل به بستر مناسب برای پرورش باکتریها میشود. این باکتریها میتوانند موجب بیماری شوند که برای درمان آن اگر به موقع اقدام نکنید، موجب کاهش شنوایی میشود.
هدفون ها : آیا هنگام گوش دادن به آهنگ و موسیقی با هدفون، صدای آن را دیگران می شنوند؟ در این صورت معلوم می شود صدای موسیقی شما خیلی زیاد است. گوش دادن به آهنگ بلند از طریق هدفون باعث تغییرات موقتی یا دائمی در شنوایی می شود. هر چقدر صدای هدفون بلندتر باشد و مدت زمان گوش دادن طولانی تر باشد، خطراتی که شنوایی را تهدید می کنند، بیشتر است.
ضربه : ضربه به سر موجب آسیب بالقوه غیرقابل برگشت به شنوایی می شود. یک ضربه به گوش، اگر درست و مناسب باشد، می تواند پرده ی گوش را پاره کند. ضربه ی سر می تواند استخوان ها در گوش میانی را مختل کرده و اگر ضربه به اندازه کافی شدید باشد، ممکن است به دلیل تخلیه مایع در گوش داخلی، شنوایی به طور کامل از دست برود.
سن : با بالاتر رفتن سن، تغییرات در عصب ها و سلول های گوش داخلی می تواند باعث ایجاد افت شنوایی تدریجی و ماندگار در سنین بالاتر شود. مقدار افت شنوایی می تواند متوسط و یا شدید باشد اما در هر صورت دائمی خواهد بود.
عفونت ها : برخی عفونت ها مانند سرخجه در زمان جنینی میتواند باعث اختلالات شدید در شنوایی گردد. گروه دیگری از عفونتها در ابتدای تولد نیز میتوانند آسیبهای جدی به شنوایی برسانند؛ همچون بیماری آنفلونزا، سرخک و اوریون . عفونت در گوش میانی یکی از شایعترین بیماریهای عفونی در کودکان ۱ تا ۱۰ ساله است. تقریبا درصد قابل توجهی از کودکان در این محدوده سنی حداقل یکبار دچار این عفونت میشوند این بیماری معمولا به دنبال سرما خوردگی شروع شده و درد گوش تب و بیاشتهایی از علایم مشخصه آن میباشد. خوشبختانه با درمان مناسب و به موقع بهبود یافته و هیچ عارضه ای بجا نمیماند.
استفاده از گوشپاککن : متخصص های شنوایی استفاده از گوش پاککن برای تمیز کردن گوشها را توصیه نمی کنند؛ زیرا موجب تخریب پرده صماخ گوش و کاهش شنوایی میشود. اگر در گوش موم بیش از حد وجود دارد، بهتر است پزشک آن ها را خارج کند.
کم شنوایی مادرزادی : برخی کودکان، کم شنوا به دنیا می آیند. اگر چه کم شنوایی مادرزادی، ارثی است و زمینه خانوادگی دارد، ولی می تواند در اثر ابتلای مادر به دیابت و یا یک عفونت در زمان بارداری رخ دهد. اگر نوزاد نارس باشد و به دلایلی مثل آسیب در طی زایمان دچار کمبود اکسیژن شود، کم شنوایی بروز می کند. زردی نوزاد نیز در برخی موارد باعث کم شنوایی او می شود.
منبع و ماخذ : alexandrite-laser-diode-laser.com